Tinderdate in 'Dorp!'

We zijn begonnen!!

De kop is er af

17-01-2024
Anna van Rooijen

Ons Huis stroomde zondagavond vol met allemaal doeners: zangers, spelers en muziekmakers. De ruimtes van Ons Huis raakten goed gevuld met veel enthousiastelingen die benieuwd waren wat hun te wachten staat. Het was een bonte mengeling uit het dorp die bij elkaar kwam maar, met een streng programma: 19u start, 20u koffie/thee (met een koekje zoals dat gewoon is in Ons Huis), 21u naar huis allemaal (wel even de zalen weer terug naar hoe we ze aangetroffen hebben).

In de acteurszaal was het het rustigst, niet alleen omdat de spelers de enigen waren die het woord hadden maar ook omdat het even wennen was om je hardop te laten horen. Eefje Kok, de regisseur, met assistentie van Wim-Jan Brummelman en Claudia Vrolijk, stelden de acteurs op hun gemak. Die kregen wat algemene tips en daarna zette Eefje de vaart erin door de eerste scènes ook direct te gaan spelen. Nu nog met script in de hand maar dat moet zo spoedig mogelijk verdwijnen! Er zijn spelers die thuis aan de bak mogen met een flinke lap tekst. De eerste repetitie werd met veel lof beëindigd: ‘heel knap zoals jullie deze eerste keer de rol al echt proberen te zijn’. 

We gaan het zien.

Bij het koor klonk het al gauw professioneel onder leiding van Stien Huurnink, geoefende zangers met veel inzet lieten horen wat ze konden. De melodieën zijn grotendeels bekend en dat scheelt bij het zingen. Maar ook hier geldt: teksten zo snel mogelijk uit het hoofd! En die teksten zijn natuurlijk wèl nieuw. En soms ook dat er meerstemmig gezongen moet worden. Ook in deze zaal werd die eerste repetitie tevreden afgesloten.

We gaan het horen.

En dan het orkest dat boven hun instrumenten opwarmde. Het lijkt wel een metropole orkest zei een van de muzikanten en dat was niet teveel gezegd. Wat een variatie aan instrumenten: strijk, koper, slag, alles was vertegenwoordigd. En, zoals dat hoort, werd er eerst gestemd, gestemd en gestemd. Maar daarna kon het ook los gaan met op de bok Henk Muileman. Het was te merken, dat het ervaren muzikanten zijn; de arrangementen van Teun Boschloo klonken al behoorlijk zoals het zijn bedoeling is.

Ook dit gaat we horen én zien.

Een volgende keer komt er verslag van de ‘aankleding’ van het theaterstuk, décor, kostuums, techniek. Zonder hen zou het een kale aangelegenheid worden.

DORP! Het begin is er en het kan alleen maar beter worden, want dit was pas de start.


stichtingalmensamateurtheater@gmail.com
06 - 11 30 39 17
NL02 RABO 0322 3944 57 tnv St. Almens Amateurtheater
StAAT.almen-info.nl